Steppehøg 1k – Bestemmelsesartikel

Artikel fra september 2011
Som nævnt i indlægget “snydt igen” er Langeland god til Steppehøge. Med to 1k fugle i går og en 1k fugl i dag. Kan Langeland meget let være på vej mod en ny efterårsrekord. Flere fugle ligger tilsyneladende i baglandet på Vestsjælland og venter.
Dette giver en oplagt mulighed for at træne kendetegnene på en svært bestemmelig art.


Den ene Steppehøg fra den 3. september her foreviget af Ella, viser en række gode karakterer for Steppehøg. Man kunne måske ønske sig en endnu mere markeret halskrave, men den er dog stadig markant, men ikke så kraftig indrammet af mørk kind og nakke/halsside, som man ofte ser. Tilgengæld ser man den klassiske åbne hånd. Hedehøg vil have vist tydelig mørk vingebagkant og mørke fingre. Ligeledes er båndingen i hånden uregelmæssig, men umuligt at se i felten, men ses fint på dette foto. Armsvingfjerene er meget kraftigt båndede næsten sortagtige (kan hedehøg også vise). Bug og undervingens dækfjer er også lysere gule end man ville forvente hos Hedehøg, Hånden virker spids (kortere p10?). Bemærk at iris virker lys. Det er eneste mulighed for at kønsbestemme Steppehøg 1k fugle. Jeg tror at der må være tale om en han grundet den lyse iris, hunner har mørkt øje.
Steppehøg, Circus macrourus, 1k han?, Dovns Klint, den 3. september 2011. Foto: Ella Mikkelsen


Fuglen fra i dag er helt klassisk. Lys halskrave, der indrammes af mørk kind og nakke/halsside. Uregelmæssig bånding i hånd, manglende kraftig sort vingebagkant og manglende sorte fingre giver en åben hånd, sortagtige armsvingfjer, gulerodsgul og ikke okkerrød bug og underdækfjer. Et super billede, men jeg er ikke sikker på at jeg kan se irisfarven med sikkerhed på dette billede. Virker mørkøjet, men kan sagtens snyde.
Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Erhardt Ecklon


Endnu et billede af dagens fugl. Jeg tør dog ikke, selvom jeg har originalbillederne og kan zoome meget ind, afgøre kønnet på denne fugl.
Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Erhardt Ecklon

En lidt mere pædagogisk opstilling af dagens fugl

Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Erhardt Ecklon


Dette billede viser rigtig fint den de næsten sorte armsvingfjer. Den uregelmæssige bånding i hånden. Den manglende sorte vingebagkant og de manglende sorte fingre. Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Bent Staugaard


Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Bent Staugaard


Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Bent Staugaard


Steppehøg, Circus macrourus, 1k, Dovns Klint, den 4. september 2011. Foto: Claus Dalskov

Læs mere her

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s