Mange ørne på Langeland

Af Ole Goldschmidt (OHG)

I virkeligheden startede historien for 10-12 dage siden……..forrige mandag den 11. april…..på vej hjem efter et langt møde i Odense. På Tåsinge krydsede 2 Havørne vejen ved Lundby.
Heldigvis havde jeg mit teleskop i bilen og jeg fik et fint kik på ørnene mens de kredsede nordøst for Lundby. En udfarvet gammel fugl, og en 4-5k fugl. Tydeligt forenet, og vel nok parret der har huseret på Tåsinge en tid.
Og nej……det er rigtigt……det har intet med Langeland at gøre, så hvorfor overhovedet på denne hjemmeside?

Joh………der gik et par dage og var så en tur i Botofte Skovmose, hvor der også var ørn. En 6k fugl, der rodede rundt, gjorde udfald mod Blishøns for til sidst at sætte sig på kanten af en af øerne. Hvid hale med grå spidser på halefjerene, mørkt øje og gult næb med kontrast til en anelse mere gråtonet næbspids.
Interessant nok tænkte jeg…….for denne fugle havde i hvert fald intet med ørnene fra Tåsinge at gøre.

Fredag den 15. april sad jeg i min lille have i Rudkøbing og nød bevidstheden om den forestående weekend, da Sølvmågerne varslede……og i lav højde kom en Havørn glidende over byen, kredsede nogle minutter, vandt højde, og videre stik øst.
Tænkte først om det mon kunne være fuglen fra Botofte, men dragtkarakterer afslørede denne ørn som en flot udfarvet gammel fugl, med lyst hoved, skuldre og bryst, renhvid hale og gult næb.
Det var vist også denne dag det fantastiske solrige aprilvejr startede. I hvert fald gik vi en tur senere kæresten og jeg………. en lang tur i og omkring Fårevejle-skovene, og minsandten om ikke der opholdt sig endnu en Havørn. En 6k fugl…..men den var forskellig fra 6k fuglen i Botofte……hmmm……
Der var jo begyndt at gå lidt sport i det med at notere dragtforskellene, så det var egentlig ikke nogen sag at adskille fuglene fra hinanden.

Lørdag eftermiddag i Fredmosen trak en 2k Havørn syd kl 14.55, og om søndagen på den grønne bakke ved Keldsnor, var jeg lykkelig for jeg havde noteret mig lidt om alders og dragtforskellene på de Havørne jeg havde set gennem den seneste uge…….idet intet mindre end 4 Havørne var omkring sydspidsen denne eftermiddag. 1 3k, 1 4k, 1 5-6 k, 1 ad
2 af ørnene trak syd, mens de andre 2 forsøgte udtræk, men returnerede.

Imponerende. Det var tid til status. En ugetotal på intet mindre end 12 forskellige Havørne, når jeg husker at tælle fuglene fra det lokale ynglepar med…….for dem havde jeg også været heldig at se i løbet af ugen.

I går og i forgårs den 21.-22. april var jeg så igen på min yndlingsbakke ved Keldsnor for at kigge lidt forårstræk.
Torsdag trak en 3k Havørn syd kl 13.25…..en laset udseende fugl med meget lys forryg……og søndag rastede 2 2k ørne i området…med lyse armhuler og lyst bånd på undervingens dækfjer….
Ørnene gjorde flere grundige udtræksforsøg…..men kom aldrig afsted.

Sidder så tilbage her med 15 forskellige lokale Havørne i notesbogen og tænker over om der egentlig er en morale på sådan en historie….?
Og nej det tror jeg ikke lige. Men tankevækkende er det, at lidt grundighed og umage omkring dragtforskelle kan skrue antallet af fugle i vejret, og give et langt mere nuanceret billede af forekomsterne.
Og tænker at dette lille notat skal være en opfordring til at gøre sig for vane at gøre lidt mere ud af notaterne, når man ser fuglene i landskabet.
Er fuglen rastende ?
Trækker den…..og hvilken vej ?
Er fuglen ung, immatur eller udfarvet ?
Mangler den fjer i vinge eller hale ?

Nå, men vejret er jo stadig fantastisk, så jeg håber da at jeg når et smut udi den Langelandske natur….også i dag……nu har det jo blæst øst i nogle dage, så chancerne for andre ørne end Havørne, er da bestemt inden for rækkevidde ☺

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s